«

»

jul 13

Gebruik je kop!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 Campagne ‘Gebruik je kop, Helm op’ van start

 

Amsterdam, 18 april 2013 – De Ronde van Noord-Holland op 20 april markeert de start van de jaarlijkse campagne ‘Gebruik je kop, Helm op’. Initiatiefnemers zijn VeiligheidNL, KNWU en NFTU.

In 2011 kwamen in totaal 6.200 wielrenners (3.700) en mountainbikers (2.500) bij de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis; 18% moest worden behandeld voor hoofdletsel, waarvan 8% voor hersenletsel (6% licht hersenletsel, 2% ernstig schedel/hersenletsel).       20 Procent van de slachtoffers die op de SEH-afdeling kwam, werd opgenomen in het ziekenhuis, waarvan een vijfde voor hoofdletsel. Hoofd- en hersenletsels zijn blessures waarvan de slachtoffers vaak langdurig hinder ondervinden. Het kan leiden tot concentratieverlies, vermindering van geheugen, chronische hoofdpijn en geïrriteerdheid. De oplossing is simpel: altijd een helm dragen.

Uit campagne-evaluatie van vorig jaar is gebleken dat een groot gedeelte van de wielrenners (89%) en mountainbikers (75%) in bezit is van een helm. Deze wordt door wielrenners (alleen fietsen 78% – in groep fietsen 87%) en mountainbikers (alleen fietsen 70% – in groep fietsen 74%) altijd/vaak gedragen. Tijdens toertochten en evenementen dragen de wielrenners ook niet altijd een helm (dit is wel verplicht); bij leden van fietsverenigingen is dit 3% en bij niet-leden ruim 1 op 5. Dus zowel de aanschaf als het dragen van een helm kan een duwtje in de rug gebruiken!

Bij de campagne wordt o.a. gebruik gemaakt van een Kop van Jut op toertochtevenementen. Door een klap op deze Kop van Jut te geven kunnen wielrenners en mountainbikers zelf zien wat de gevolgen van een val op je hoofd zijn als je geen helm draagt; van een hersenschudding tot een schedelbasisfractuur. Verder worden campagnematerialen als flyers, posters, spandoeken, digitale banners en nieuwsbrieven ingezet in o.a. de netwerken van de partners KNWU, NTFU en Shimano Benelux. Ook organisaties als ANWB, Hersenstichting Nederland, Rabobank en Alpe d’HuZes dragen het initiatief een warm hart toe.

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Monique Ligtvoet, VeiligheidNL             06 543 2197 2   m.ligtvoet@veiligheid.nl

Evelien Meijer, KNWU               06 573 204 29   evelien.meijer@knwu.nl

Linda Beliën, NTFU                   0318 – 559 340  lbelien@ntfu.nl

 

Downloaden (PDF, 223KB)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×